Forums

DSP56827 Codec

Started by James Ball June 15, 2002
Im working on a project for school and have been giving a DSP56827. Ive
installed the Motorola SDK 2.41 and have tried to run the Codec sample
project that came with the SDK through CodeWarrior, but it will not work. I
have probed all the data lines around the codec (clock, sync and data to the
DSP) and they seem to be working correctly but the DSP cannot read or write
any data. It looks like there is a problem with either the software or the
DSP itself. I can download and test some other sample programs such as the
quad timer, but again Im unable to send and receive serial data through the
SCI port using the sample code. I find it hard to believe that part of the
DSP isnt working, but I also find it hard to believe that the sample code
given by Motorola doesnt work either.

As I am new to this board I may be missing something so any help would be
greatly appreciated.



James,

One common thing to miss is the fact that the DIP switches on S4 have to be
OFF in order for the Codec example to work. Support just ran the project on
their DSP56F827EVM on CodeWarrior for DSP56800 R5.0 and SDK R2.5 and it
worked fine.

Ron

Ron Liechty
Ombudsman for Metrowerks James Ball wrote:

> Im working on a project for school and have been giving a DSP56827. Ive
> installed the Motorola SDK 2.41 and have tried to run the Codec sample
> project that came with the SDK through CodeWarrior, but it will not work. I
> have probed all the data lines around the codec (clock, sync and data to the
> DSP) and they seem to be working correctly but the DSP cannot read or write
> any data. It looks like there is a problem with either the software or the
> DSP itself. I can download and test some other sample programs such as the
> quad timer, but again Im unable to send and receive serial data through the
> SCI port using the sample code. I find it hard to believe that part of the
> DSP isnt working, but I also find it hard to believe that the sample code
> given by Motorola doesnt work either.
>
> As I am new to this board I may be missing something so any help would be
> greatly appreciated.
--
Announcing CodeWarrior 8 for Mac and Windows are now Shipping !!

Metrowerks, maker of CodeWarrior - "Software Starts Here"
Ron Liechty - - http://www.metrowerks.com


Hello James,

I seem to remember a similar problem with the 56F826EVM some time ago.
Take a look in config.h, (Embedded
SDK\src\dsp56f827evm\nos\config\confih.h),and check the following lines,

#define CODEC_ISL CODEC_LEFT_INPUT_LINE_1
#define CODEC_ISR CODEC_RIGHT_INPUT_LINE_1

I seem to remember they wrongly configured the codec for line 2 and the
audio input is connected to line 1.
If it says LINE_2, change the 2 to a 1 and it should work.

Regards,

Mick Hodges

----- Original Message -----
From: "James Ball" <>
To: <>
Sent: Saturday, June 15, 2002 3:13 PM
Subject: [motoroladsp] DSP56827 Codec Im working on a project for school and have been giving a DSP56827. Ive
installed the Motorola SDK 2.41 and have tried to run the Codec sample
project that came with the SDK through CodeWarrior, but it will not work. I
have probed all the data lines around the codec (clock, sync and data to the
DSP) and they seem to be working correctly but the DSP cannot read or write
any data. It looks like there is a problem with either the software or the
DSP itself. I can download and test some other sample programs such as the
quad timer, but again Im unable to send and receive serial data through the
SCI port using the sample code. I find it hard to believe that part of the
DSP isnt working, but I also find it hard to believe that the sample code
given by Motorola doesnt work either.

As I am new to this board I may be missing something so any help would be
greatly appreciated.

_____________________________________
Note: If you do a simple "reply" with your email client, only the author of
this message will receive your answer. You need to do a "reply all" if you
want your answer to be distributed to the entire group.

_____________________________________
About this discussion group:

To Join:

To Post:

To Leave:

Archives: http://www.yahoogroups.com/group/motoroladsp

More Groups: http://www.dsprelated.com/groups.php3 ">http://docs.yahoo.com/info/terms/



Thanks for all the help.

I found the problem to be in the code supplied with sdk 2.41. Upgrading to
2.5 fixed the problem.

I do have one more annoyance. Motorola claims that the DSP56800 series can
be used to implement a graphic equalizer for audio using 10 5th order IIR
filters at 48kHz. This is why I choose the 56827 DSP. Sampling in mono at
8kHz I don't have enough time to run 5 2nd order IIR filters. I must be
doing something wrong.

This is what I'm doing:
Read 1 sample
Perform filtering
Write 1 sample

Does anyone have any hints?

Thanks,
James

> From: "Michael Hodges" <>
> Date: Tue, 18 Jun 2002 21:52:30 +0100
> To: <>, "James Ball" <>
> Subject: Re: [motoroladsp] DSP56827 Codec
>
> Hello James,
>
> I seem to remember a similar problem with the 56F826EVM some time ago.
> Take a look in config.h, (Embedded
> SDK\src\dsp56f827evm\nos\config\confih.h),and check the following lines,
>
> #define CODEC_ISL CODEC_LEFT_INPUT_LINE_1
> #define CODEC_ISR CODEC_RIGHT_INPUT_LINE_1
>
> I seem to remember they wrongly configured the codec for line 2 and the
> audio input is connected to line 1.
> If it says LINE_2, change the 2 to a 1 and it should work.
>
> Regards,
>
> Mick Hodges >
>
> ----- Original Message -----
> From: "James Ball" <>
> To: <>
> Sent: Saturday, June 15, 2002 3:13 PM
> Subject: [motoroladsp] DSP56827 Codec > Im working on a project for school and have been giving a DSP56827. Ive
> installed the Motorola SDK 2.41 and have tried to run the Codec sample
> project that came with the SDK through CodeWarrior, but it will not work. I
> have probed all the data lines around the codec (clock, sync and data to the
> DSP) and they seem to be working correctly but the DSP cannot read or write
> any data. It looks like there is a problem with either the software or the
> DSP itself. I can download and test some other sample programs such as the
> quad timer, but again Im unable to send and receive serial data through the
> SCI port using the sample code. I find it hard to believe that part of the
> DSP isnt working, but I also find it hard to believe that the sample code
> given by Motorola doesnt work either.
>
> As I am new to this board I may be missing something so any help would be
> greatly appreciated. >
>
> _____________________________________
> Note: If you do a simple "reply" with your email client, only the author of
> this message will receive your answer. You need to do a "reply all" if you
> want your answer to be distributed to the entire group.
>
> _____________________________________
> About this discussion group:
>
> To Join:
>
> To Post:
>
> To Leave:
>
> Archives: http://www.yahoogroups.com/group/motoroladsp
>
> More Groups: http://www.dsprelated.com/groups.php3 > ">http://docs.yahoo.com/info/terms/ >
>